Een afbeelding van 3 geschilderde portretten die kunstenaar Hanny de Beer geschilderd heeft.

Hanny de Beer

Hanny schildert de portretten van de geïnterviewde mensen op linnen doek met olieverf in realistische stijl. Tenminste, als de geïnterviewde daar toestemming voor heeft gegeven.

Deze schilderijen worden tijdens een expositie tentoongesteld samen met de geschreven artikelen.

Opleiding

Hanny heeft de opleiding Autonome Beeldende Kunst afgerond. Deze heeft zij gevolgd aan de Academie Minerva in Groningen.

Tijdens haar opleiding heeft zij de aanmoedigingsprijs 'Coba de Groot' gewonnen. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan jonge, talentvolle kunstenaars.

De mens

Het belangrijkste schildersonderwerp van Hanny is de mens. De afgelopen jaren staat bij haar vooral de oudere mens op de voorgrond. Zij is gefascineerd door rimpels, plooien, vouwen en patronen in stoffen. Huid en stof zijn in haar werken belangrijk en een bron van inspiratie.

Schoonheid

Hanny legt in een schilderij op bepaalde zaken meer nadruk. Zo maakt zij bijvoorbeeld lichaamsdelen groter, kleiner of juist langer. Deze veranderingen moeten meewerken om het beeld sterker te maken. De geportretteerden mogen in geen geval een karikatuur worden van zichzelf.

De aanpassingen moeten heel subtiel blijven. Zo wil Hanny haar kijk op schoonheid laten zien aan de wereld. Geen opgelegde schoonheid zoals die in de media wordt voorgespiegeld. Maar de werkelijkheid zoals u die in het gewone dagelijks leven tegenkomt.

Bedrijven

De ING Collection Netherlands heeft een schilderij van Hanny aangekocht. Het is te zien in het hoofdkantoor van de ING‐bank in Amsterdam.

Het werk is afkomstig uit de serie 'Ik dochs net mei myn rimpels?' (De vertaling uit het Fries: 'Ik toch niet met mijn rimpels?') Dit zijn portretten van oude dames op zeer hoge leeftijd.

Zie voor meer info haar website www.hannydebeer.nl

Doriet Begemann

Initiatiefnemer en bedenker van het project 'De laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog' is Doriet Begemann (1979).

Tevens neemt zij de interviews af en schrijft de portretten. Ook deze website heeft zij ontworpen en gebouwd.

Opleiding

Doriet heeft Journalistiek gestudeerd. Deze studie heeft zij afgerond aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Voor de professionalisering van haar huidige werkzaamheden is Doriet weer de boeken ingedoken. Zij studeert nu Communication and Multimedia Design (CMD). Dit is een HBO–bachelor die ze volgt bij de LOI Hogeschool.

Werk

Doriet werkt al 5 jaar als zelfstandige. Dit doet zij onder de naam van Bsharp Media. Haar werkzaamheden bestaan uit: schrijven zoals levensverhalen, commerciële en journalistieke teksten. Maar ook alles wat met ICT te maken heeft, pakt zij maar al te graag met beide handen aan.

Privé

Portretfoto van Doriet Begemann Doriet heeft een Aziatisch uiterlijk. Dat komt doordat zij geadopteerd is.

Doriet: "Via de stichting Kasih Bunda zijn mijn zus en ik naar Nederland gekomen. Onze eerste échte thuis was Bunschoten–Spakenburg. In deze plaats was mijn vader dominee. Wij werden verwelkomd door 2 'nieuwe' broers en 1 'nieuwe' zus. Ook zij zijn geadopteerd.

Ik ben opgegroeid in een echt 'multi–culti–gezin'. Veel verschillen, aanpassen, overleven, enorm druk en elkaar accepteren in hoe je bent. En toch samen. Ik snap nog steeds niet hoe mijn ouders dat overleefd hebben..."

Tenslotte is Doriet een liefhebbende echtgenoot van Jan de Beer. Hij werkt als teamleider bij de Belastingdient. Samen hebben ze 2 kinderen in de leeftijd van 7 en 10 jaar.