Surrealistische foto van een meisje dat schrijft. Ze zit op een strand van grind. Op de achtergrond zijn wolken te zien.

Verhalen

'De laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog' is een serie van geschreven en geschilderde portretten. Op deze pagina kunt u alles gratis lezen en zien. In de toekomst worden er steeds meer verhalen op deze site geplaatst.

Foto van 2 jongetjes die naar een vliegtuig kijken in de lucht

Bombardement Wolfheze

Het is 17 september 1944. Prachtig mooi weer hult het dorp Wolfheze in zomerse sferen. De 18‐jarige Gerrit kan niet écht genieten van de najaarszon. Lees verder waarom hij een naar voorgevoel heeft.

Foto van de familie Bakels zittend op het schip De Vertrouwen

Schipper in oorlog

Sjoerd springt aan boord van zijn 50 meter lange boot. Met een ernstig gezicht zegt hij: "De oorlog is uitgebroken". Lees verder hoe hij heel slim zijn boot uit de handen van de Duitsers weet te houden.

Foto van een potje inkt met een schrijfveer erin.

Zwolle wordt bezet

"Mijn naam is Jo en ik ben 99 jaar oud. Ik zal u mijn verhaal vertellen over wat ik heb beleefd tijdens de Tweede Wereldoorlog". Lees verder hoe Jo de bezettingstijd in Zwolle heeft ervaren.

Foto van de ingang van voormalig concentratiekamp Auschwitz.

Joodse onderduikertjes

Ronny en Ab hebben ook te maken gehad met razzia's. Maar nooit zijn de broertjes ontdekt. Dat kwam door het kordate optreden van meneer Bakels. Lees verder hoe hij de Duitsers aanpakte.

Artikelen downloaden

U kunt de geschreven portretten over dit project ook downloaden in het bestandstype pdf. Deze kunt u bijvoorbeeld uitprinten in A4–formaat en geven aan mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

Verhalen Download artikel
1. Bombardement Wolfheze – De dreiging hangt in de lucht Download het artikel
2. Oorlog op het schip – De Vertrouwen is mijn God Download het artikel
3. Zwolle wordt bezet – Geen goede Nederlander Download het artikel